Adóbevallás 2012 kitöltő program letöltés 1153any

Adóbevallás 2013/2014 kitöltő program letöltés 1153any:

Egyszerűbb lett az elektronikus adóbevallások beküldése, "feladása" annak a programfejlesztésnek köszönhetően, amely a közelmúltban zárult le az APEH és a MEH közös munkájában. Ezentúl az általános nyomtatványkitöltő program (ÁNYK) új verziójának használatával már közvetlenül, a böngésző program használata nélkül is beküldhető a kész nyomtatvány az Ügyfélkapun keresztül.

 Ha az elektronikus bevallási rendszerben egy megnyitott, küldésre megjelölt nyomtatványt szeretne az ügyfél feladni, akkor a "Kapcsolat az Ügyfélkapuval..." menüből a "Nyomtatvány közvetlen beküldése az Ügyfélkapun keresztül" menüpontot választva, az Ügyfélkapu bejelentkezési adatok megadása után a program automatikusan elvégzi a nyomtatvány beküldését. A fejlesztésnek köszönhetően a küldésre megjelölt állományok csoportos beküldése is lehetővé vált. Ehhez a módszerhez az Adatok menüpontban a Csoportos beküldés az Ügyfélkapun keresztül menüpontot kell választani. Fontos megjegyezni, hogy az azonosításra megadott adatok mindaddig érvényesek mindkét esetben, amíg a nyomtatványkitöltő programból ki nem lép a felhasználó (APEH)

APEH-Nav: az elektronikus bevallások javításáról

Mindazon Internetes kitöltő program segítségével kitöltött és elektronikus úton továbbított bevallás esetén, ahol a bevallás Főlapján szerepel "A javítani kívánt nyomtatvány vonalkódja" mező, lehetőség van javító bevallás elektronikus úton történő továbbítására - tájékoztat az APEH.

Az elektronikus javító bevallást kizárólag abban az esetben lehet küldeni, ha az adóhatóság felszólítást küldött egy már elküldött hibás bevallás javítására. Ebben az esetben a felszólító levélben "Technikai kód"-ként az azonosító adatoknál közölt - a bevallás számát követő - 10 jegyű technikai kódot kell a javítani kívánt vonalkódja mezőbe a bevallás Főlapján beírni.

A javító bevallás benyújtásának időpontja nem lehet korábbi az eredeti, javítani kívánt bevallás benyújtásának időpontjától.

A javító és a javítandó bevallás típusának meg kell egyeznie, így önellenőrzés és pótlás esetén mindig csak a javítani kívánt önellenőrző, illetve pótló bevallás vonalkódjára lehet hivatkozni a javító bevalláson, az alap bevallás vonalkódjára nem.

A javító bevalláson feltüntetett adószámnak szintén meg kell egyeznie a javítandó bevalláson feltüntetett adószámmal.

Kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy javító bevallás esetén a javítandó bevallás teljes adattartalmát meg kell ismételni a már valós (jó) adatokkal együtt. Ez azért fontos, mivel az adóhatóság a belső rendszerében a javítandó bevallást "lecseréli" a javító bevallás adattartalmára.

Amennyiben a javító bevallást is hibásnak minősíti az adóhatóság, és ismételten értesíti a bevallás benyújtót a hiba javítására, úgy az ismételt javító bevallás elkészítésénél az eredetileg javítandó bevallás vonalkódját kell az erre a célra szolgáló mezőben a bevallás Főlapján feltüntetni.

0 hozzászólás eddig

  • Értékelés:
Hozzászólások le vannak tíltva.